De krenten uit de pop

vrijdag 26 april 2013
Patrick Lehman Electric Soul Kitchen Vol.2

Er was een tijd dat een blanke soulzanger een curiositeit was, maar op het moment lijkt het eerder regel dan uitzondering. Een van de betere blanke soulzangers van het moment is als je het mij vraagt de Canadees Patrick Lehman. Lehman verraste twee jaar geleden al met de EP Electric Soul Kitchen Vol. 1 en komt nu (in Nederland, want in Canada is de plaat al een tijdje uit) op de proppen met Vol. 2, dat in tegenstelling tot zijn voorganger wel een volledige cd is. Voor ik verder in ga op het volwaardige debuut van Patrick Lehman wil ik eigenlijk het predicaat "blanke soulzanger" voorgoed afschaffen. Patrick Lehman laat op Electric Soul Kitchen Vol. 2 immers horen dat soulmuziek niets met huidskleur te maken heeft. Soul komt uit het hart, niets meer en niets minder. De muziek die uit het hart van Patrick Lehman komt is prachtig. Electric Soul Kitchen Vol. 2 grijpt terug op de soulmuziek uit de jaren 70, maar klinkt ook opvallend modern. In eerste instantie had ik een duidelijke voorkeur voor de songs die teruggrijpen op de grote soulzangers uit de jaren 70, maar via een aantal songs die aanknopingspunten zoeken in andere genres en teruggrijpen op de muziek van blue-eyed soulzangers als Boz Scaggs en Robert Palmer, werd ik uiteindelijk toch ook gegrepen door de songs die hun inspiratie zoeken bij modernere vormen van soulmuziek. Patrick Lehman weet op knappe wijze een brug te slaan tussen vintage soul en moderne zwarte muziek en verwijst niet alleen het etiket "blanke soulzanger" naar de prullenbak, maar maakt ook het predicaat "Neo-soul" overbodig. Net als bijvoorbeeld Jamie Lidell beschikt Patrick Lehman over een warm, krachtig, aangenaam en vooral soulvol stemgeluid dat in meerdere uithoeken van het soulgenre uit de voeten kan. Electric Soul Kitchen Vol. 2 bestrijkt een breed palet, maar is wat mij betreft op zijn best wanneer Patrick Lehman vintage soul en jazz vermengt in songs waarin de piano het instrumentarium domineert. Ook de andere songs op de plaat zijn een stuk beter dan die van de concurrentie, zelfs wanneer Lehman zich nog waagt aan een uitstapje richting rock. De naam Lehman is waarschijnlijk voorgoed verbonden aan de economische crisis die ons inmiddels al bijna vijf jaar parten speelt, maar de Lehman achter Electric Soul Kitchen Vol. 2 laat eindelijk de zon weer eens schijnen. Wat een geweldige plaat van deze veelzijdige soulzanger. Een grote toekomst lijkt een kwestie van tijd.

Erwin Zijleman

http://www.dekrentenuitdepop.blogspot.nl/2013/04/patrick-lehman-electric-soul-kitchen.html

ALTCOUNTRYFORUM

Johan Schoenmakers
Posted 30 Mar 2013

In Nederland lopen we regelmatig achter de muziek aan. Zo verschijnt het laatste album van de Canadees Patrick Lehman hier betrekkelijk laat, terwijl de fans in zijn thuisland “Electric Soul Kitchen Vol. 2 bijna een jaar in huis hebben. De eerste stap naar een bredere muziekrichting zet het Haarlemse rock ‘n roll label dat met het uitgeven van het nieuwe album van de multi-instrumentalist en songwriter uit Montreal op het lievere broertje Harlem Recordings een verrassende en interessante move heeft gemaakt. Opgegroeid in de hoogtijdagen van hiphopartiesten onder wie Missy Elliott en Puff Daddy ontwikkelt Patrick zich als tiener, door de diversiteit van de platencollectie van zijn ouders, een grote liefde voor de klassieke soul, r & b, gospel, rock ‘n roll, blues en hiphopmuziek.

“Electric Soul Kitchen Vol. 2″ is samen met zijn band The Preachers opgenomen in dezelfde ruimte van de legendarische Victor opnamestudio te Montreal, waar onder meer Frank Sinatra met de bigbandorkest van de succesvolle bandleider Tommy Dorsey tussen 1939 en 1942 zijn eerste plaatopnames maakte. En dat je hoor van dit album af. Eerlijke, warme, organische muziek die niet uit een computer of van een sample afkomstig is, hoewel hij goed heeft geluisterd naar zijn geliefde muziek van Stevie Wonder, Bill Withers, Rolling Stones, Sly and The Family Stone en Donnie Hathaway. “Electric Soul Kitchen Vol 2″ is een heerlijk ‘easygoing’ plaatje waar orkestrale partijen aanwezig zijn, de saxofoon lekker scheurt en verschillende genres zich afwisselen. Met de puurheid, kracht en de kwetsbaarheid van de oude soul, zijn aangenaam stemgeluid en prima liedjes als Stop Pretending, Oh I en No One Else Will kan Patrick Lehman menig dansvloer vullen. Van de eerste tot de laatste toon van “Electric Soul Kitchen Vol. 2″ stoeit Patrick met hiphop, r & b, rock en liedjes met een vette souljus, waarbij weggedroomd kan worden of waar je niet stil bij wilt zitten.
Nieuwe soul sensatie Patrick Lehman!
10-05-2013 12:36

De Canadees Patrick Lehman is een multi-instrumentalist songwriter en producer en één van de belangrijkste nieuwe talenten van dit moment. Als tiener, ontwikkelde hij een grote liefde voor klassieke soul, R & B, rock & roll en blues door de vinyl collectie van zijn familie. Grote invloeden van Patrick zijn Stevie Wonder, Donnie Hathaway, Fleetwood Mac, Lauryn Hill, Sly and the Family Stone, The Rolling Stones en Bill Withers.

In 2006 werd Patrick gevraagd om op te treden op het Montreal International Jazz Festival, een Paul Simon Tribute Concert. Patrick deelde toen het podium onder andere met Elvis Costello, Daniel Lanois, Sam Roberts, Colin James, Bedouin Soundclash en Holly Cole. De show werd bijgewoond door 150.000 mensen, en werd vervolgens uitgezonden op verschillende tv-stations w.o. Bravo, ArTV en CBC televisie.
Patrick lanceerde zijn eerste album ‘Pat Lehman Band‘ in 2008. Het album kreeg opmerkelijk veel airplay in de VS, Canada en Frankrijk. Een uitgebreide tournee volgde evenals optredens op diverse festivals o.a. Internationale FestiBlues, Tremblant Rhythm Festival, FunkFest en de CTV Television ‘Telethon of the Stars’.

Zijn nieuwe album is getiteld ‘Electric Soul Kitchen Vol.2' en is door Patrick zelf geschreven, opgenomen, gearrangeerd en geproduceerd.
Het album komt uit op het nieuwe sublabel van suburban records: Harlem Recordings. Van het album verschijnt 'Stop pretending' als single.

PATRICK LEHMAN
ELECTRIC SOUL KITCHEN VOL. II
Label: Harlem Recordings (a division of suburban Records)
release: 03-05-2013

twitter: @patricklehman

JAZZISM MAGAZINE

LINDA MAGAZINE

ELLE MAGAZINE